Zo maakt Jeroen Meus stoofvlees met frieten klaar

1 120 0 5
Aantal personen:
  • 1 kg runderstoofvlees
  • 2 dikke uien
  • boter
  • 3 of 4 flesjes bruin bier
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kruidnagel
  • 2 kleine bruine boterhammen
  • 2 eetlepels scherpe mosterd
  • natuurazijn
  • 2 takjes verse tijm
  • enkele takjes peterselie
  • peper
  • zout
  1. Laat het vlees een halfuur van tevoren op kamertemperatuur komen.
  2. Pel de uien en snipper ze grof.
  3. Smelt een klontje boter in een grote stoofpot op een matig vuur. Stoof er de uien in. Roer en laat ze niet bruinbakken.
  4. Smelt ondertussen in een braadpan een klontje boter op een stevig vuur.
  5. Schroei er de stukken vlees in tot ze een goudbruin korstje hebben. Kruid tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout.
  6. Doe het vlees in de stoofpot met de uien. Giet het bier in de braadpan met de vleesaanbaksels en roer ze met een houten lepel los, terwijl het bier aan de kook gaat.
  7. Giet de inhoud van de pan bij het stoofvlees.
  8. Bind de laurier, tijm en peterselie samen met een eindje keukentouw, en voeg toe. Doe er de kruidnagel bij.
  9. Besmeer de boterhammen royaal met scherpe mosterd. Leg de boterhammen in de pot, boven op het vlees, de besmeerde zijde naar onderen. Laat op zijn minst anderhalf uur zacht stoven onder deksel; de gaartijd is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
  10. Haal het kruidentuiltje uit het stoofvlees.
  11. Giet er een klein scheutje natuurazijn bij en roer voorzichtig om.
  12. Proef en voeg naar smaak peper van de molen en een snuifje zout toe.
Debbie J.