Worstenbrood

1 30 0 5
Aantal personen:
  1. Worstenbroodje – Vlaamse Klassieker In Bladerdeeg
  2. Ingrediënten
  3. • 500 gr bladerdeeg, kant-en-klaar in plakjes of rol (vers of diepvries)
  4. • 500 gr gehakt, naar keuze al dan niet gemengd (zie kooktip 1)
  5. • 2 eieren
  6. • 5 el broodkruim
  7. • nootmuskaat
  8. • versgemalen zwarte peper en zeezout
  9. Keukengerei
  10. • Mengkommen
  11. • Koksmes
  12. • Garde
  13. • Bakkwast
  14. • Bakplaat
  15. Bereidingswijze
  16. • Meng gehakt met één ei en het, al dan niet in melk gedrenkt en uitgeknepen, broodkruim en maak het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat (zie kooktip 2).
  17. • Blijf het geheel met de hand kneden totdat het een compacte massa is en alles goed gemengd is.
  18. • Verdeel, met vochtige handen, het gehaktmengsel in acht gelijke balletjes en vorm er daarna 8 kleine worstjes van, 12 à 15 cm lang.
  19. • Rol het bladerdeeg uit in een plak van 3 à 5mm dik en snijd er 8 vierkantjes uit, van 12 à 15 cm groot.
  20. • Leg op elk uiteinde van een deegplakje een worstje (zie kooktip 3), rol vervolgens het deeg zeer los rond de worst (zorg dat de worst wel een klein beetje uit het deeg steken: anders kan het bladerdeeg aan elkaar gaan kleven, wat het rijzen tegengaat). Druk even aan met de deegoverlapping aan de onderkant.
  21. • Klop het tweede ei los en bestrijk er de bovenkant van elk broodje mee.
  22. • Zet de worstenbroodjes een uurtje in de koelkast om op te stijven.
  23. • Haal uit de koelkast en plaats de worstenbroodjes op een beboterde bakplaat.
  24. • Bak de broodjes in een op 200°C voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar (de baktijd hangt natuurlijk af van de dikte van het deeg en de worstjes
Keyzer