Waterzooi van kabeljauw met garnalen

2 40 0 5
Aantal personen:
  • 1 kg kabeljauwfilets (diepvries)
  • 200 g noordzeegarnalen (diepvries)
  • 1 ui
  • 0.5 groene selder
  • 1.5 L water
  • 0.5 citroen
  • 0.5 fles droge witte wijn
  • tijm (gedroogd)
  • laurier
  • peper en zout
  • 2 eetl. ui (fijngesneden)
  • 2 eetl. wortel (fijngesneden)
  • 2 eetl. groene selder (fijngesneden
  • 2 eetl. prei (fijngesneden)
  • 1 venkelknol (fijngesneden)
  • peterselie (vers)
  • 4 eetl. boter
  • 4 eetl. bloem
  • 1.5 dl melk
  • 1 eidooier
  • 1 dl room
  • cayennepeper
  • 1 saffraancapsule
  • peper en zout
  1. Bereiding (± 30 min.) Bereid de bouillon: breng het water met de witte wijn, de halve citroen, de groenten en de kruiden aan de kook. Laat 15 min. koken. Leg de diepgevroren kabeljauwfilets in de kokende bouillon. Breng terug tot aan het kookpunt en zet na 2 min. het vuur af (1). Stoof intussen 2 eetl. fijngesnipperde ui in wat boter en voeg achtereenvolgens, telkens met 1 min. tussen, 2 eetl. fijngesneden wortel, 2 eetl. selder, de fijngesneden venkel en 2 eetl. prei toe. Kruid met peper en zout. Bevochtig de groenten met 1 eetl. bouillon, dek de pan af en laat zachtjes gaar stoven. Bereid vervolgens de saus. Smelt de boter in een pan en roer er de bloem onder. Laat even sudderen en giet er al roerend 1,5 dl melk en 6 dl kookvocht van de vis bij (2). Kruid met peper, zout, een weinig cayennepeper en saffraan. Voeg de gestoofde groenten en de diepgevroren garnalen toe en laat nog even doorwarmen. Afwerking Klop de eidooier los met 1 dl room en wat fijngehakte peterselie in een soepterrine. Giet de saus erbij en meng goed dooreen. Serveer de waterzooi in diepe borden: schep in elk bord een stuk vis, enkele gekookte aardappelen en overgiet met de saus. Tip MICROGOLFOVEN (700 W) (1) Schik de diepgevroren kabeljauwfilets in een schotel en besprenkel met 2 glazen witte wijn en het sap van een halve citroen. Kruid met peper, zout, tijm en laurier. Laat afgedekt 13 min. op volle kracht gaar worden. (2) Smelt de boter (30 sec. op volle kracht). Roer er de bloem door en zet 30 sec. op volle kracht. Leng al roerend aan met 1,5 dl melk en 6 dl kookvocht van de vis. Laat 6 à 8 min. dikken op volle kracht. Tussenin nogmaals goed roeren.
NelekeP