Varkensoester met venkel

5 50 5 5
Aantal personen:
  • 4 varkensoesters
  • 2 venkelknollen
  • 2 middelmatige preistengels
  • 1 appel, type jonagold
  • 1,5 dl droge witte wijn
  • 1,5 dl kalfsfond
  • solo, bakken en braden
  • olijfolie
  • 50 gr geraspte emmentaler of gruyère, of...
  • 1 tl roze peperbolletjes
  • 2 el grof gehakte hazelnoten
  • peper&zout (pezo)
  1. Kuis de venkelknollen maar bewaar het groen, snij de knollen in reepjes.
  2. Kuis de preistengels en snij 1 prei in ringen, de andere in reepjes.
  3. Smelt 1 el solo in een steelpannetje en stoof de venkel hier in aan gedurende 8 minuten, voeg de laatste 2 minuten de preiringen toe.
  4. Kruid het geheel met pezo, voeg de wijn toe, laat even inkoken.
  5. Voeg er nu de fond aan toe en laat het onder gesloten deksel 8 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Schil de appel, snij in vieren en verwijder het klokhuis, snij de partjes vervolgens in niet te dunne blokjes, voeg ze toe aan de venkel en laat alles nog 5 minuten pruttelen zonder deksel, breng op smaak met pezo.
  7. Stoof de preireepjes in 2 el olie gedurende 2 minuten.
  8. Meng de uitgelekte preireepjes met de kaas, peperbolletjes en gehakte noten.
  9. Smelt 2 el solo in een braadpan en bak hierin de varkensoesters mooi bruin en gaar, kruiden met pezo.
  10. Leg het vlees op een bakplaat, strooi er het mengsel van de preireepjes over en zet dit enkele minuten onder grill.
  11. Leg het vlees en de preireepjes op 4 warme borden, nappeer het met het venkelmengsel/saus en dien op met aardappelpuree, garneer met het groen van de venkel.
Victor S.