Varkenshaasje met geitenkaas

22 30 4 5
Aantal personen:
  • 2 varkenshaasjes, ongeveer 600 gr
  • 150 gr zachte geitenkaas (type chavroux)
  • 10 zongedroogde tomaten
  • 8 blaadjes basilicum
  • 8 dunne plakjes parmaham
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml kalfsfond
  • 100 ml room
  • olijfolie
  • solo, bakken en braden
  • Voor de Italiaanse aardappelpuree:
  • 600 gr bloemige aardappelen
  • olijfolie
  • basilicumblaadjes, fijngesneden
  • oregano, fijn gehakt
  • peterselie, fijngehakt
  • peper&zout (pezo)
  1. Snij de zongedroogde tomaten in stukjes en de 8 basilicumblaadjes in reepjes.
  2. Vermeng dit met de geitenkaas en kruid met pezo.
  3. Snij de varkenshaasjes in de lengte voor 3/4de open en bestrijk ze met het geitenkaasmengsel.
  4. Doe ze weer dicht, kruiden met pezo en omwikkel ze met de parmaham.
  5. Bind ze dicht met keukentouw.
  6. Verhit wat olijfolie in een antikleefpan en doe er een soeplepel solo bij.
  7. Kneus het knoflookteentje en leg het samen met de varkenshaasje in de pan.
  8. Zet het vuur lager en bak de varkenshaasje in ongeveer 15 à 20 minuten mooi bruin en gaar.
  9. Haal de varkenshaasjes uit de pan en laat ze en tiental minuten rusten onder aluminiumfolie.
  10. Verwijder het overtollige vet en de knoflook uit de pan en deglaceer de pan met de kalfsfond.
  11. Giet er de room bij en laat inkoken tot sausdikte, kruid af met pezo.
  12. Verwijder het keukentouw en snij de varkenshaasjes in plakken, napperen met de saus en serveren met de puree.
  13. Puree: juist voor u de varkenshaasjes in de pan legt.
  14. Schil de aardappelen, snij in blokjes en kook ze gaar in gezouten water.
  15. Giet de aardappelen af en laat even uitdampen op het nog warme vuur.
  16. Plet de aardappelen fijn met een pureestamper en doe er een scheut olijfolie bij tot je een mooie gladde puree bekomt.
  17. Roer er de kruiden door en kruid af met pezo.
  18. Tip: De puree kan je best ook op voorhand maken.
  19. Doe de puree in een niet te hoge ovenschaal, maak er met een vork strepen in en leg er juist voor u de puree in de oven zet enkele klontjes solo of hoeveboter op, zet in een voorverwarmde oven op 180° tot je een mooi bruin korstje bekomt.
  20. De Parmaham kan je vervangen door, Serranoham, Gandaham, Coburgerham...
Victor S.