Varkenshaasje in oosterse marinade met groenterijst

2 45 2 5
Aantal personen:
  • 1 VARKENSHAASJE
  • 600 g paprikareepjes (diepvries)
  • 1 venkelknol
  • 1 PLANTJE KORIANDER
  • 1 plantje platte peterselie
  • 1 rode ui
  • 250 g Beninrijst
  • 4 EL OLIJFolie
  • ZWARTE PEPER (molen)
  • zout
  • 1 onbehandelde citroen
  • 2 cm gember (vers)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 EL rietsuiker
  • 165 ML kokosmelk
  • 2 EL sojasaus
  1. (5 min. + 4 à 12 u. marineren)
  2. - Maak de marinade: rasp de gember en de citroenschil. Snipper het knoflookteentje fijn. Meng met de andere ingrediënten voor de marinade en kruid met zwarte peper.
  3. - Leg het varkenshaasje in een schotel en overgiet met de marinade. Wentel het vlees er even in. Dek af en laat minstens 4 u. en bij voorkeur 1 nacht in de koelkast marineren.
  4. Bereiding
  5. (40 min. + 10 min. rust)
  6. Haal het varkenshaasje uit de marinade en dep droog. Zet de marinade opzij. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak het haasje aan alle kanten mooi bruin. Dek af en laat nog 25 min. garen.
  7. Snij intussen de venkel in 4 partjes, verwijder de harde kern en snij de partjes in dunne schijfjes. Snipper de rode ui fijn.
  8. Verhit de rest van de olijfolie en stoof de fijngesnipperde rode ui glazig. Voeg de diepgevroren paprikareepjes en de venkelschijfjes toe, dek af en stoof 15 min. tot de groenten beetgaar zijn. Kruid met zwarte peper en zout.
  9. Kook de rijst gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking).
  10. Hak intussen de koriander- en peterselieblaadjes grof.
  11. Meng de groenten onder de rijst.
  12. Haal het vlees uit de pan en wikkel in aluminiumfolie. Laat 10 min. rusten. Giet 2 dl van de marinade in dezelfde pan en schraap de braadresten los. Laat 5 min. inkoken. Giet de saus door een zeefje en kruid naar smaak met zwarte peper en zout.
  13. Afwerking
  14. Snij het varkenshaasje in dunne, schuine sneetjes en verdeel over de borden. Geef er de groenterijst bij en werk af met de grofgehakte groene kruiden en een lepeltje saus.
NelekeP