Varkensfilet op zijn oosters

7 25 4 5
Aantal personen:
  • 500 gr varkensfilet of varkenslapjes
  • 750 gr prei, enkel het wit
  • 6 el sojasaus
  • 3 el droge sherry
  • 4 dl groentenbouillon (blokje)
  • 30 gr geraspte verse gemberwortel
  • 2 el sesamzaadjes
  • 4 el sesamolie
  • peper&zout (pezo)
  1. Snij het vlees in reepjes.
  2. Maak een marinade van de sojasaus, de sherry en de gember, leg er het vlees in en meng.
  3. Snij de prei in ringen van 3 cm.
  4. Rooster de sesamzaadjes zonder vetstof in een anti-kleefpan/wok, haal uit de pan en hou apart.
  5. Verhit in dezelfde pan/wok 2 el sesamolie en stoof daarin de preiringen, ongeveer 3 minuten, haal uit de pan/wok en hou apart.
  6. Dep de reepjes vlees droog met keukenpapier.
  7. Verwarm de rest van de sesamolie in dezelfde pan/wok en bak hier de reepjes vlees aan elke kant in aan.
  8. Doe er de preiringen bij en roerbak 3 minuten.
  9. Voeg de marinade en de bouillon toe en laat even inkoken, kruid af met pezo.
  10. Doe er nu een weinig instandsausbinder bij voor een mooie gladde saus.
  11. Serveer op warme borden, werk af met de geroosterde sesamzaadjes en dien op met rijst.
Victor S.