Uiensoep

10 70 0 5
Aantal personen:
  • 800 gr uien
  • olijfolie
  • solo, bakken en braden
  • 1 laurierblad
  • 80 gr bruine bloem
  • 1 liter kippenbouillon
  • stokbrood
  • geraspte emmentaler
  • peper&zout (pezo)
  1. Pel de uien, halveer ze en snij in fijne plakjes.
  2. Maak eerst de bruine bloem: verhit een anti-kleefpan zonder vetstof op het vuur, zet het vuur lager en doe er de bloem in, roer met een houten lepel tot de bloem begint te kleuren/bruinen.
  3. Verhit 3 el olijfolie en 1 el solo in een kookpot en smoor hierin de halve ui-ringen glazig.
  4. Voeg de bloem toe aan de uien, roer goed om en voeg daarna al roerend pollepel per pollepel warme kippenbouillon toe, blijf roeren zodat er geen klonters ontstaan.
  5. Voeg nu het laurierblad toe en laat de soep onder gesloten deksel, ongeveer 60 minuten sudderen op een laag vuur.
  6. Verwijder het laurierblad, kruid de soep af met pezo, laat nog eens flink opkoken.
  7. Snij 12 schuine sneetjes van +/- 1,5 cm van het stokbrood, bestrooi met geraspte emmentaler, of gruyère, of... en zet deze even onder de grill tot de kaas gesmolten is.
  8. Leg de sneetjes stokbrood in warme soepkommen en schenk er de soep over, dien heel warm op.
Victor S.