Tartiflette

14 45 4 5
Aantal personen:
  • 800 g vastkokende aardappelen van gelijke grootte
  • 1 grote Ajuin
  • 2 Sjalotten
  • 2 teentjes Knoflook
  • 200 g spek blokjes
  • 5 cl witte wein
  • 20 g solo
  • 1 Reblochon kaas
  • 20 cl room
  • peper -en muskaat noot versgemalen
  1. Hak de ui, een teentje look, en de sjalotten fijn en fruit alles met de spekblokjes in de boter. Voeg de witte wijn of de bouillon toe en laat tot de helft inkoken. Kruid met peper en zout en wat muskaat (let op met het zout).
  2. Kook de aardappelen, laat ze niet al té gaar worden en laat ze wat afkoelen.
  3. Snijd de aardappelen in schijven.
  4. Gebruik een niet te grote, maar wat diepe overschotel. Wrijf deze in met look en boter.
  5. Bouw daarin vier lagen:
  6. laag 1: aardappelen
  7. laag 2: uien en spek
  8. laag 3: aardappelen (giet er de room bovenop)
  9. laag 4: de reblochon horizontal doorsnijden en met de korst naar boven op de aardappelen leggen
  10. Verwarm de oven voor op 210°
  11. Bedek de schotel met aluminiumfolie en laat 15 à 20 minuten garen.
  12. Tip: met witte hesp ook heel lekker
escofier