Video afspelen

Tartiflette

127 25 Gemiddelde moeilijkheid 4 5
Aantal personen:
  • 2 kg vastkokende aardappelen
  • 1½ l volle melk
  • 130 g spek (aan een stuk)
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 grote uien
  • 30 g Solo margarine
  • 600 g gerookt spek, in reepjes
  • 1 rijpe reblochon à 280 g (Franse kaas)
  • 200 ml slagroom
  • Extra nodig: ovenschotel
  1. Verwarm de oven voor tot 150 °C. Was en schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer 0,4 cm.
  2. Neem een voldoende ruime pan en doe er de melk, een beetje water, de aardappelen en het stuk spek bij. Kruid met peper, zout en een teentje knoflook voor meer smaak. Zorg ervoor dat de aardappelen goed onder de melk staan. Zet de pan gedurende een dik uur in de voorverwarmde oven. De aardappelen moeten gekookt maar ook nog vast zijn.
  3. Pel en snijd de uien in fijne plakjes. Smelt een klontje Solo in een pan en bak de uien op een heel laag vuur tot ze lichtbruin zijn. Neem de uien uit de pan. Bak de gerookte spekreepjes in dezelfde pan. Voeg tegen het einde van de kooktijd de plakjes ui opnieuw toe en zet het vuur af.
  4. Giet het vocht af wanneer de aardappelen gaar zijn. Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 °C. Snijd de korst van de Reblochon eraf. Snijd de kaas in twee (in de lengte) en daarna in reepjes.
  5. Wrijf de randen van een grote ovenschaal in met een gepeld teentje knoflook. Leg een laag aardappelen in de schaal, met daarop het mengsel van ui en spek. Voeg vervolgens opnieuw een laag aardappelen toe. Leg de reepjes Reblochon er bovenop en voeg wat slagroom toe. Zet het geheel gedurende 10 - 15 minuten in de voorverwarmde oven en laat de kaas op de tartiflette smelten.
Solo