Tarte tatin voor vaderdag

17 75 Gemiddelde moeilijkheid 5 5
Aantal personen:
  • 220 g patisseriebloem
  • 1 snuifje zout
  • 150 g Solo, gekoeld en in blokjes gesneden
  • 1 eidooier
  • Voor de vulling:
  • 1.2 kg Granny Smith-appels
  • 70 g Solo
  • 185 g kristalsuiker
  1. Bereiding van het deeg: zeef de bloem en het zout in een grote kom, en voeg de Solo toe.
  2. Meng de Solo erin met je vingertoppen tot het mengsel de textuur van fijne broodkruimels krijgt.
  3. Voeg de eidooier toe, en ook een scheutje koud water (ongeveer 2 - 3 theelepels). Meng het deeg met een paletmes tot het mooi begint samen te kleven.
  4. Vorm het deeg met je handen tot een grote bal.
  5. Wikkel het deeg in vershoudfolie en leg het in de koelkast gedurende minstens een half uur.
  6. Bereiding van de taart: verwarm de oven voor op 180° C.
  7. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in vieren.
  8. Doe de Solo en de suiker in een diepe koekenpan met diameter 25 cm. (Gebruik zeker een koekenpan die in de oven mag)
  9. Verwarm de pan tot de Solo gesmolten is en gemengd is met de suiker.
  10. Schik de appelstukken een voor een mooi in de koekenpan en zorg ervoor dat er geen gaten overblijven.
  11. Denk eraan dat de appeltjes er mooi moeten uitzien vanaf de andere kant, aangezien je de taart straks moet omdraaien.
  12. Bak de appels gedurende 35 - 40 minuten op een laag vuurtje of tot de appelstukjes zacht zijn, de karamel lichtbruin is en al het overtollige vocht verdampt is.
  13. Smeer de appeltjes regelmatig in met de karamel (met behulp van een borsteltje) zodat de bovenkant van de appeltjes ook gekarameliseerd is.
  14. Rol op een licht bebloemd oppervlak het deeg uit tot een cirkel die iets groter is dan de koekenpan.
  15. Leg het deeg over de appeltjes en duw de randen goed naar beneden, zodat het deeg alles volledig omsluit.
  16. Bak gedurende 25 - 30 minuten in de oven, tot het deeg goudbruin en gaar is.
  17. Laat de pan gedurende 2 minuten staan. Draai de taart dan voorzichtig om op een taartplateau.
  18. Dien warm op met een toefje slagroom.
Solo
Meer inspiratie

PatisserieNagerecht