Tajine van hert met aardappel, morieljes, kastanjes, groene bloemkool en zilveruitjes, salie

130 75 Gemiddelde moeilijkheid 4 5
Aantal personen:
  • 700 g hertenkalf (vlees voor ragout vragen)
  • Solo
  • olijfolie
  • 3 grote aardappelen
  • 200 g morieljes
  • 1 groene bloemkool
  • 100 g zilveruitjes
  • 8 kastanjes (voorgegaard)
  • 5 blaadjes salie
  • 1 el wildkruiden (mengeling naar keuze)
  • 2 el maïszetmeel

voor de marinade

  • 1 wortel schoongemaakt en in grove stukken gesneden
  • 1 grote ui gepeld in grote stukken gesneden
  • 2 takken selder in stukken gesneden
  • 3 kruidnagels
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 kl jeneverbessen
  • 1 l rode wijn
  1. Bereid de koude marinade: voeg alle ingrediënten samen en overgiet met de rode wijn. Snijd het vlees in gelijke stukken en leg het ongeveer 2 uur in de marinade.
  2. Schep het vlees uit de marinade en meng er het maïszetmeel onder. Zeef de marinade.
  3. Was de morieljes grondig in een kom ijskoud water, bewaar dit vocht (er zit veel smaak in!) en giet het door een kaasdoek of koffiefilter. Laat dan het vocht inkoken tot er nog slechts enkele eetlepels overblijven.
  4. Was de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes
  5. Pel de zilveruitjes (dit is eenvoudiger wanneer je ze eerst 2 minuten in kokend water dompelt)
  6. Schroei het vlees aan in half Solo en half olie.
  7. Kleur de aardappelen aan in de Solo tot ze bruinen.
  8. Doe het vlees, de aardappelen, kastanjes, groene bloemkool, zilveruitjes en de morieljes in de tajine (groenten onderaan), voeg er 200 ml van de gezeefde marinade aan toe en het vocht van de morieljes. Je kan de tajine ook vervangen door een gewone kookpot met dikke bodem, of een kookpot in gietijzer of keramiek.
  9. Voeg er een klontje Solo aan toe en zet het deksel op de tajine. Laat alles langzaam garen op het fornuis op een zacht vuurtje in ± 25 min. Schep alles om en kruid met wildkruiden en zeezout. Bestrooi met enkele fijngesneden blaadjes salie.
Solo