Surinaams stoofpotje of Duiveltjes vlees . En een variatie.

4 40 1 5
Aantal personen:
  • 500 gr kipfilet of varkensvlees
  • 2 middelgrote uien
  • 250 gr champignons
  • 1/2 zakje nasikruiden
  • 6 el rode wijn azijn
  • 6 el tomatenketchup
  • 6 el ketjap manis
  • 1 flinke t sambal brandal,
  • 1 flinke tl sambal trassi
  • 1 flinke tl sambal olek
  • 1 flinke el pindakaas
  • 2 el zonnebloemolie
  1. Duiveltjesvlees is erg lekker bij rijst, maar pas ook perfect bij patat.
  2. Maak de marinade van de rode wijn azijn, tomatenketchup, ketjap manis, half zakje nasikruiden en de sambal. Voor wat betreft de sambal: ik heb zelf vaak veel verschillende sambals in huis, hiermee kun je variëren. Zelf gebruik ik altijd meer sambal dan de drie theelepels, maar dat ligt er aan hoe pittig je hem wilt. En je kunt ook kiezen voor slechts één soort sambal. Versnipper de ui en voeg de ui toe aan de marinade.
  3. Snij het vlees in kleine blokjes en voeg dit aan de marinade toe. Voor het varkensvlees kun je hamlapjes, varkenslapjes of poulet gebruiken. Mocht je niet van varkensvlees houden dan kun je hiervoor ook prima kip of kalkoen gebruiken.
  4. Laat het vlees circa een half uur tot een uur intrekken. Hoe langer hoe beter!
  5. Verhit 2 eetlepels olie in een wok of een braadpan. Haal het vlees uit de marinade (ik doe dit altijd gewoon met de hand zodat er niet zo veel marinade aan vast blijft plakken) en schroei het vlees vervolgens op hoog vuur dicht. Wanneer het vlees is dicht geschroeid, draai je het vuur laag en laat het zachtjes sudderen. De tijd is afhankelijk van het vlees dat je gebruikt
  6. Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Wanneer het vlees bijna gaar is voeg je hier de champignons aan toe. Wanneer ook de champignons gaar zijn voeg je een flinke eetlepel pindakaas aan het geheel toe en roer goed door.
  7. heerlijk met frisse komkommersalade.
  8. Bron Plazilla
  9. 500 gr kalkoenreepjes of reepje kipfilet.
  10. 2 knoflookteentjes fijngesnipperd
  11. 2 grote uien fijngesnipperd
  12. 1 klein bakje champignons in fijne stukjes gesneden
  13. 1 el nasi of bami kruiden
  14. 2 dl slankroom
  15. 1 dl volle melk
  16. 4 el balsamicoazijn
  17. 6 el ketjap manis (zoete soja-saus)
  18. 6 el tomatenketchup
  19. 2 el pindakaas met stukjes
  20. 1 el Luikse stroop
  21. 2 tl sambal
  22. Bereidingswijze
  23. Het vlees uitbakken in 2 el olie, als het vlees niet meer roze ziet, de uien en de knoflook toevoegen en alles laten bakken tot het
  24. het begint te kleuren.
  25. Hierna de champignons toevoegen en laten meebakken. De nasi-kruiden toevoegen en alles goed onder elkaar roeren.
  26. Even van het vuur afnemen en dan de balsamicoazijn, ketjap, tomatenketchup, pindakaas, stroop en sambal toevoegen.
  27. Terug op het vuur zetten en even laten inkoken.
  28. De room en de melk toevoegen en een klein uurtje laten pruttelen op ‘n zacht vuurtje.
  29. Lekker met rijst.
Love to Cook