Stoverij met frieten

17 120 1 5
Aantal personen:
  1. Ingrediƫnten:
  2. - 400 g rundvlees,
  3. - 1 ui,
  4. - 1 vleesbouillonblokje,
  5. - 2 deciliter water,
  6. - 1/2 dl Pied de Boeuf,
  7. - tijm,
  8. - laurier,
  9. - peper en zout,
  10. - 1 snee witbrood,
  11. - 1 koffielepel mosterd,
  12. - 5 eetlepels bruine suiker
  13. - aardappelen
  14. Bereiding:
  15. Voorbereiding:
  16. Voor de frieten:
  17. - Schil de aardappelen en snij er frieten van.
  18. - Was de frieten twee maal tot er geen zetmeel meer uitkomt, anders worden ze papperig.
  19. - Droog de frieten.
  20. - Verwarm het vet tot 160 graden en bak de frieten 4 minuten.
  21. - Laat ze afkoelen.
  22. Bereiding:
  23. - Snij het vlees in blokjes van twee suikerklontjes groot.
  24. - Bak het vlees aan, even op hoog vuur, niet te veel tegelijk, tot het mooi bruin ziet.
  25. - Snipper de ui en voeg die bij het vlees.
  26. - Voeg het water, het bier, de bouillon, de tijm, de laurier en de peper toe.
  27. - Besmeer het brood met de mosterd en leg dit op het vlees.
  28. - Laat het geheel met schuin deksel minstens een uur sudderen op heel zacht vuur.
  29. - Na 30 minuten de smaak controleren en eventueel bijkruiden.
  30. - Niet te veel zout toevoegen, want de bouillon is al heel zout.
  31. - Af en toe water toevoegen; het vlees moet juist onder blijven staan.
  32. - Als het vlees bijna klaar is mag de friet afgebakken worden, nu op 180 graden.
  33. Frieda Vanwijck
Theoke_1