Stoofvlees

9 200 0 5
Aantal personen:
  • 1 kg runderstoofvlees
  • 1 heel grote ui of 2 gewone
  • solo, bakken en braden
  • bloem
  • 1 flesje St. Bernardus Abt 12 (330 ml)
  • 200 ml kalfsfond
  • 2 soeplepels Loonse siroop van bessen
  • 1 soeplepel bruine suiker
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 2 kruidnagel
  • peper&zout uit de molen (pezo)
  1. Vraag aan de slager om vleesblokjes met geen, of toch zo weinig mogelijk vet.
  2. Pel de ui en snij in vier, snij daarna in grove stukken.
  3. Smelt een soeplepel solo in een gietijzeren kookpot en stoof hierin de ui in aan.
  4. Smelt een soeplepel solo in een braadpan en korst hier het vlees in aan, tot het een mooi bruin kleurtje heeft, doe dit in porties dan kan het beter bakken.
  5. Doe het vlees bij de ui en kruid af met pezo.
  6. Bestrooi het geheel met 2 soeplepels bloem, roer goed om en laat even bakken om de bloemsmaak te verwijderen.
  7. Overgiet het geheel met het bier en de kalfsfond en breng aan de kook.
  8. Zet het vuur lager en voeg nu siroop, basterdsuiker, laurier, tijm en de kruidnagel toe, roer goed om.
  9. Laat onder gesloten deksel ongeveer 2u30 à 3 uur pruttelen, tot het vlees mals is, roer af en toe alles eens om.
  10. Verwijder laurier, tijm en kruidnagel uit de kookpot en kruid het geheel af met pezo, laat daarna zonder deksel even indikken.
  11. Dien het vlees op met enkele blaadjes frisse groene salade, enkele schijfjes tomaat en eventueel appelcompote en zelfgemaakte frietjes met zelfgemaakte mayonaise.
Victor S.