Stoofvlees onder pureedakje

2 345 0 5
Aantal personen:
  • 1 kg rib/runderlappen
  • 4 uien
  • 125 g boter
  • 75 g bloem
  • 750 ml rundvleesbouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 6 el azijn
  • 1 kg iets kruimige aardappelen
  • 50 ml halfvolle melk
  • 25 g paneermeel
  1. Verwarm de oven voor op 140°C. Snijd het vlees in stukken van 3x3 cm en bestrooi met peper en eventueel zout. Snijd de ui in halve ringen.
  2. Verhit 50 g boter in de braadpan en bak het vlees in gedeelten in 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Neem uit de pan.
  3. Bak de ui 6 minuten in het achtergebleven bakvet. Bak de bloem 3 minuten op laag vuur mee. Voeg de bouillon, laurier, kruidnagel, azijn en het vlees toe. Breng aan de kook. Zet de pan met de deksel erop ca. 5 minuten in de oven. Schep elke 45 minuten om.
  4. Schil ondertussen de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in 20 minuten gaar. Giet af, voeg de melk toe en laat 3 minuten staan met de deksel op de pan. Voeg 50 g boter toe en stamp tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Neem het vlees uit de oven en zet de ovengrill aan. Schep het vlees in de ovenschaalen verdeel de puree hierover.
  6. Bestrooi met het paneermeel. Verdeel de rest van de boter in vlokjes erover. Zet de schaal ca. 5 minuten onder de grill voor een goudbruin korstje. Haal eerder uit de oven als het te donker wordt.
Breggie