Stoofpotje van everzwijn met pastinaakpuree

241 90 Gemiddelde moeilijkheid 4 5
Aantal personen:
  • 600 -800 g everzwijncarbonade
  • Voor de marinade:
  • 25 cl sinaasappelsap
  • 25 cl rode wijn
  • Solo Wikkel
  • 2 kruidnagels
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl rode peperbesjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • versgemalen peper
  • 1 ui
  • 400 -500 ml wildfond
  • 1 -2 el veenbessencompote
  • 1 el balsamico-azijn
  • Voor de geroosterde groenten:
  • 1 zakje spruiten (500g)
  • 1 bosje rapen
  • Solo Vloeibaar
  • grof zeezout
  • komijnzaad
  • Voor de puree:
  • 4 grote aardappelen (vb. bintjes)
  • 400 g pastinaak
  • 1 ui
  • 1 dl melk
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • evt. geraspte mierikswortel
  1. Bereid de stoofpot:
  2. Meng in een ruime kom alle ingredi├źnten van de marinade tot een gladde massa. Doe de blokjes everzwijncarbonade erbij en meng alles goed door elkaar. Laat het vlees minstens 4 uur tot een dag afgedekt in de koelkast marineren. Haal de stukjes vlees uit de marinade, dep goed droog met keukenpapier en bewaar de marinade. Snipper de ui fijn en verhit een klontje Solo in een kookpot met dikke bodem. Schroei het everzwijn rondom snel dicht. Voeg dan de fond, de veenbessencompote, de balsamico-azijn en de rest van de marinade toe. Breng aan de kook en laat op een zacht vuur ca. 45 minuten verder sudderen.
  3. Bereid de pastinaakpuree:
  4. Schil de aardappelen, kook ze gaar in lichtgezouten water en stamp ze tot puree. Pel en snipper de ui. Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes. Laat een klontje Solo smelten in een kookpot en fruit de ui erin. Voeg de pastinaak en de melk toe, zet het deksel op de pot en laat gaar stoven. Pureer de pastinaak en schep hem door de aardappelpuree. Werk af met peper, zout, nootmuskaat en eventueel wat geraspte mierikswortel (extra pittig).
  5. Bereid de geroosterde groenten:
  6. Verwarm de oven voor op 200┬░C. Was en snijd de spruiten doormidden. Was de raapjes en snijd ze in partjes. Dep ze droog, besprenkel ze met wat Solo Vloeibaar en kruid met peper en grof zeezout. Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ca. 20 minuten roosteren in de oven. Werk af met geroosterd komijnzaad.
  7. Serveer de everzwijnstoofpot met de pastinaakpuree, de geroosterde groenten en eventueel wat veenbessencompote.
Solo
Meer inspiratie

FransWildHoofdgerecht