St.Jacobsvruchten en gamba's met venkel en safraan

4 120 0 5
Aantal personen:
  • 1 kleine ui
  • 80 gr wortel
  • 2 stengels groene selder
  • 150 gr venkel
  • 200 gr preiwit
  • 3/4 l gevogelte bouillon
  • 6 rauwe ongepelde gamba's
  • 6 grote St.Jacobsvruchten
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 15 geplette peperkorrels
  • 1 steranijs
  • 2 el anijslikeur
  • 3 dl room
  • 1 mp safraan
  • 1 eierdooier
  • solo
  • peper/zout
  1. Reinig de groenten. Snij ui,wortel, selder in brunoise en hou apart. Snij venkel en prei fijn en stoof zachtjes samen aan in wat solo. Breng op smaak met peper en zout en bevochtig met 2 dl gevogeltebouillon. Dek af en gaar langzaam op een zacht vuurtje. Wanneer de groenten gaar zijn, afgieten en het sap opvangen. Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal. Hou de schalen apart. Verwarm wat solo in een hoge steelpan en bak hierin de schalen. Voeg de brunoise toe en roerbak 3 min. samen. Voeg tijm, laurier, peperkorrels en steranijs toe. Flambeer met de anijslikeur en bevochtig met de rest van de gevogeltebouillonen het opgevangen groentensap. Laat dit opkoken en inkoken tot 1/Voeg 2 dl room en safraan toe en laat nog eventjes doorsudderen. Zeef het geheel en kook in tot sausdikte. Klop 1 dl room met de eierdooier op tot bijna vast en roer dit mengsel onder de saus. Hou warm. Laat wat solo in een steelpan smelten en bak er de St Jacobsvruchten kort in. Haal de St.Jacobsvruchten eruit en hou warm in aluminiumfolie. Bak dan de gamba's. Verdeel de warme groenten (prei, venkel) over de borden, schik er de gamba's en de St.Jacobsvruchten naar eigen keuze op, lepel de warme saus erover en gratineer even kort onder de grill.
Aiyana