Spruitjessoep

13 40 0 5
Aantal personen:
  • 3 l groentebouillon (3 liter water met 6 groentebouillonblokjes)
  • 3 uien
  • 50 g boter
  • 2 preien
  • 2 takjes selder
  • 2 grote aardappelen
  • 400 g spruitjes
  • 3 jonge wortelen
  • fijngehakte peterselie
  • peper en zout
  1. Maak de ajuin schoon en snij hem in stukjes van ongeveer ½ cm. Maak de spruitjes schoon en leg een handvol kleine spruitjes opzij voor de garnituur. Snij de rest in kleine stukjes.
  2. Maak de prei, de selder en de aardappelen schoon en snijd ze in grove stukken.
  3. Laat de vetstof goed heet worden en laat er de ajuin goudgeel in bruinen.
  4. Voeg er de gesneden prei, selder en aardappelen aan toe en doe er een klein beetje water bij, laat alles enkele minuten stoven met gesloten deksel.
  5. Voeg de groentebouillon toe, sluit de kookpan af en breng alles aan de kook. Matig het vuur en laat zachtjes gaarkoken.
  6. Steek de soep door met een mixer of een roerzeef en laat opnieuw een 5-tal minuten doorkoken.
  7. Bereid ondertussen de versiering:
  8. Snij de kleine spruitjes kruisgewijs in aan de stengelzijde (zo worden ze overal gelijkmatig gaar) en kook ze gaar in zoutwater zonder deksel. Verfris ze onder koud water.
  9. Maak de wortelen schoon en snij ze in heel fijne julienne. Kook ze heel even in licht gezouten water en verfris ze onder koud water.
  10. Voeg de versiering bij de soep en breng ze op smaak met peper en zout.
  11. Werk af met fijngehakte peterselie en dien onmiddellijk op.
  12. Eet smakelijk.
Roland2303