Speculaaspop

8 120 Lage moeilijkheid 5 5
Aantal personen:
  • 200 g bloem
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 2.5 el speculaas-/koekkruiden
  • mespunt zout
  • 150 g koude Solo margarine
  • 1 el melk
  • 1 -2 el maïzena
  • gekleurde stiften voor taart/koekgarnering
  • garneersnoepjes
  • Extra:
  • bakplaat bekleed met ingevet en bebloemd bakpapier
  1. Meng de bloem met de bruine suiker, de kruiden en het zout. Snijd de boter er met 2 messen of in een keukenmachine door, zodat je een soort broodkruimeltjes krijgt.
  2. Voeg de melk toe en maak er snel een mooie deegbal van. Dek het deeg af en laat het een uurtje in de koelkast liggen.
  3. Verwam de oven voor op 150°C. Bestuif het werkblad met maïzena en rol van het deeg 1 grote lange vorm (voor 1 speculaaspop) of 4 kleine lange vormen (voor 4 kleine speculaaspoppen) van ca. Ÿ cm dikte. Snijd ze met een mes in de vorm van speculaaspoppen. Vorm van de afsnijdsels kleine 'pepernootjes'.
  4. Bak de speculaaspoppen gaar in de oven: groot ca. 40 minuten; klein ca. 25 minuten. Bak de pepernootjes mee. Laat de speculaaspoppen eerst even op de bakplaat afkoelen. Laat ze daarna op het aanrecht verder afkoelen en hard worden.
  5. Versier de koude speculaaspoppen met behulp van de stiften en garneersnoepjes.
  6. Tip: je kunt de speculaaspop ook vormen met een speculaasplank: Voor 1 grote pop (ca. 30 cm): bestuif de speculaasvorm met wat maïzena. Druk het deeg gelijkmatig in de vorm en strijk het glad. Keer de vorm om boven de bakplaat en laat de pop voorzichtig uit de vorm komen. Voor 4 poppen (ca. 10 cm): verdeel het deeg in 4 porties en vorm op dezelfde manier als hierboven beschreven om de beurt 4 poppen.
Solo