spaanse saus

4 20 5 5
Aantal personen:
  • 40g boter
  • 40g rookspek
  • 1 ui
  • 100g winterwortel
  • 2 takjes selderij
  • snuifje tijm
  • 1klein laurierblad
  • 40g bloem
  • 3/4lieter runderbouillon
  • 15g tomatenpure
  • zout en peper
  1. Bereidingswijze voor Spaanse-saus
  2. Snijd het roodspek heel fijn.
  3. Hak de ui en wortel fijn.
  4. Hak de selderij grof.
  5. Bak in een koekenpan op matig vuur het rookspek uit in de boter.
  6. Voeg de ui, wortel, selderij, tijm en laurierblad toe.
  7. Bak het mengsel op laag vuur goudbruin.
  8. Schep voorzichtig de helft van het bakver uit de pan.
  9. Schenk de witte wijn erbij en roer het aanzetsel los.
  10. Laat het vocht verdampen.
  11. Voeg al roerende de bloem toe tot er een glad mengsel ontstaat en blijf roeren tot het lichtbruin kleurt (bruine roux).
  12. Schenk er langzaam, al roerende de bouillon erbij.
  13. Laat de saus onder af en toe roeren in een niet geheel gesloten pan op een laag vuur inkoken tot 2/3 deel overblijft.
  14. Meng de tomatenpuree door de saus.
  15. Zef de saus en verwarm hem opnieuw.
  16. Breng de saus op smaak met zout en peper
kendra