SOEP; Zelfgemaakte kippenbouillon, kan je in gedeeltes invriezen.

3 225 0 5
Aantal personen:
  • 2 kg soep kipdelen
  • 4 liter water
  • 1 kleine winterwortel
  • 2 uien
  • 1 kleine venkel
  • 1 streng bleekselderij
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 stukje foelie
  • 6 witte peperkorrels
  • 2 steranijs
  • 1 streng citroengras
  • 1/2 cm gemberwortel
  • zout en peper naar smaak
  1. Leg de kip delen in de pan en voeg zoveel water toe tot de kip ongeveer 3 centimeter onderstaat
  2. Breng aan de kook en schuim het oppervlak met een pollepel nauwkeurig af.
  3. Schil en snijd de winterwortel in plakken van 1,5 centimeter dik.
  4. Pel en snijd de uien in vieren.
  5. Snijd de venkel in de lengte in vieren.
  6. Snijd de bleekselderij in stukjes van 2 centimeter.
  7. Haal het buitenste blad van de stengel citroengras en snijd de stengel in stukjes van 2 centimeter.
  8. Kneus de peperkorrels.
  9. Laat de bouillon (zonder deksel op de pan), circa 3 uur zachtjes trekken en voeg pas de laatste 1,5 uur van de trektijd de groente en kruiden toe.
  10. Dit is lang genoeg om de smaak af te geven los te laten, bouillon wordt er niet lekkerder op naarmate de groente te lang worden meegetrokken.
  11. Schuim ook tussendoor het oppervlak steeds goed af.
  12. Bouillon zeven
  13. Neem twee in elkaar passende bol zeven met daar tussen een kaasdoek of theedoek en zet op een schone pan.
  14. Schep de bouillon door de zeef, groente en vlees blijven achter in de bovenste zeef en de bouillon gaat makkelijker door de doek in de onderste zeef zonder dat het verstopt raakt.
  15. Laat de bouillon op laag vuur tot de gewenste kracht indampen.
  16. Breng op smaak met een beetje zeezout.
  17. Laat de bouillon afkoelen en schep het gestolde vetlaagje eraf.
  18. Pluk het vlees van de kip delen.
kok Kimberley