Smullen uit eigen inmaak 6 Atjar Tjampoer van groente resten

2 25 5 5
Aantal personen:
  • 1/4 courgette zaad eruit in plakjes en in vieren gedeeld
  • 1/2 oranje paprika in reepjes
  • 1/2 gele paprika in reepjes
  • 1 rode peper zonder zaad en zaadlijsten in kleine stukjes
  • 1 klein stuk witte kool in reepjes
  • 1 witte ui in vieren en in boogjes
  • 1 rode ui in vieren en in boogjes
  • 1 winterpeen in plakjes en in vieren
  • 2 teen knoflook geperst
  • 1/2 el olijfolie
  • 400 ml witte of bruine natuur azijn
  • 100 gr witte suiker of rietsuiker
  • 1 el kurkurma
  • 2 tl zout
  • optie 2 laurierbladeren
  1. Schrik niet van de volle ingrediƫnten lijst. Je kunt voor dit tafelzuur alle groente gebruiken, die je wilt opwerken. denk aan bloemkoolroosjes, peultjes of sperzieboontjes. Kortom alle groente die je lekker vindt. Minder verschillende groente kan ook. Maak gewoon jouw favo combi.
  2. Verwarm de olie en fruit de knoflook zonder kleuren. Voeg eerst de harde groente soorten samen met de azijn, de kurkurma met laurier en zout toe aan de pan bij de knoflook. Voeg na een minuut of 4 de andere groente toe en laat een 10 tal minuten zachtjes pruttelen. Proef, of de groente voor jou de juiste gaarheid heeft. De atjar moet een bite hebben. Voeg dan in gedeeltes de suiker toe en proef totdat het juiste "zoet-zuurtje" voor jou bereikt is. Te zoet? Voeg wat azijn toe . Nog te zuur ?Voeg nog wat suiker toe.
  3. Laat de atjar uitlekken in een zeef en vang het kookvocht op.
  4. Vul een gesteriliseerde pot met de atjar en schenk er het vocht over. Draai de deksel erop. Lang houdbaar. Heerlijk door een salade, op je boterham bij de lunch, maar vooral bij nasi of bami.
  5. Zet schone pot en deksel een 20 minuten in een oven van 150 graden. laat ze daar staan tot gebruik. Perfect gesteriliseerde potten zonder moeite. Atjar betekent tafelzuur en Tjampoer staat voor groente.
Love to Cook