schwäbische appeltaart. = taartbodem met zanddeeg topping

1 100 5 5
Aantal personen:
  • 125 gram bakboter
  • 125 gram fijne suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel citoenzeste
  • 1 mespunt zout
  • 300 gram zelfrijzende bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 800 gr appel (bij voorkeur zure bv boscoop)
  • 1 stuk citroen
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 handvol (rum) rozijnen
  • 100 gram zelfrijende bloem
  • 1 dl melk
  1. klop de boter minstens 1 minuut smeuïg
  2. voeg de suikers, citroen zeste en zout toe.
  3. voeg de eieren één na één toe en klop minstens een halve minuut per ei...
  4. voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe, alsook bakpoeder.
  5. meng stevig en lang genoeg... tot deegmassa erg smeuïg is.
  6. neem 2/3e van de deegmassa en doe deze in springvorm of taartvorm van 25 a 28 cm.
  7. schil de appelen, verwijder klokhuis en snij ze in 1/8e delen.
  8. besprenkel deze met de kaneel en citroensap (ingeval je geen "zure" appel maar bv jonagold gebruikt verdubbel citroensap...
  9. voeg kaneel toe en zet onder elkaar.
  10. laat dit alles goed intrekken.
  11. neem 2/3e van deegmassa en verdeel over de taartbodem.
  12. leg hierop eventueel je (rum) rozijnen.
  13. neem je overige 1/3e van je deeg en voeg hierbij 100 gr zelfrijzende bloem.
  14. meng goed en rol deze uit tot cirkel ter grote van je taartbodem.
  15. druk vervolgens zachtjes aan en doorprik met een vork.
  16. klop de eidooier met de melk op en borstel dit mengsel uit over je taartdeeg.
  17. bak af gedurende een 35a 40 minuten in warme luchtoven.
  18. 200 graden in klassieke oven.
  19. serveer (bij voorkeur warm) met een bolletje ijs en / of slagroom.
drekejanssens
Meer inspiratie

BelgischPatisserieNagerecht