Savooikool-gehaktrolletjes in tomatensaus

14 90 0 5
Aantal personen:
  • 1 savooikool
  • zout en peper
  • gemalen komijn
  • 2 uien
  • 500 gr varkensgehakt
  • 1-2 el olie voor de ovenschaal
  • 3 blikken gepelde tomaten (à 400gr)
  • 100 gr slagroom
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • suiker
  • cocktailprikkers of keukengaren
  1. - maak de savooikool schoon en snijd de stronk eruit
  2. - trek ca 16 bladeren aan de buitenkant van de kool los en spoel deze goed schoon
  3. - blancheer de bladeren 3-4 min in kokend water met een snufje zout
  4. - laat de bladeren schrikken onder de koude kraan en schud ze droog
  5. - snijd de dikke aderen in de bladeren plat af
  6. - snijd de rest van de kool (ca 250gr) in dunne reepjes (de rest kan in een ander gerecht gebruikt worden)
  7. - pel en snipper 1 ui
  8. - kneed de uisnippers en de koolreepjes door het gehakt, breng het mengsel op smaak met peper en zout en gemalen komijn
  9. - leg voor 8 rolletjes telkens 2 koolbladeren op elkaar
  10. - kneed het gehaktmengsel in 8 ovale balletjes en leg deze op de koolbladeren, vouw de bladeren dicht, rol ze op en steek of bind ze vast
  11. - strijk wat olie in een grote ovenschaal, leg de savooikool-gehaktrolletjes in de schaal en zet deze in een voorverwarmde oven van 175°C gedurende ca 20 min
  12. - pel en snipper de andere ui
  13. - giet de tomaten met sap in een schaal en maak ze kleiner
  14. - roer de slagroom, het bouillonblokje en de uisnippers door de tomaten, breng op smaak met peper en zout en een beetje suiker
  15. - draai de gehaktrolletjes op, giet de tomatensaus erbij en laat nog ca 30 min smoren
  16. - breng de saus nogmaals op smaak en dien de gehaktrolletjes op de saus
  17. Lekker met witte rijst.
Lydievr