Rugfilet van konijn met een witlooftaartje en witloofsla, pomme dauphine en een saus op basis van Luikse stroop

190 60 Gemiddelde moeilijkheid 3 5
Aantal personen:

Konijn

  • 750 g konijnenrugfilets
  • peper
  • zout

Saus

  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 laurierblaadje
  • vleesafval van het konijn
  • 2 eetlepels Luikse siroop
  • 250 ml kalfsbouillon
  • klontje Solo

Witlooftaartje

  • 2 kropjes witloof (1ste klasse)
  • 8 sneetjes fijn gesneden bacon

Witloofsalade

  • 2 kropjes witloof (1ste klasse)
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • busseltje bieslook
  • mespuntje Luikse siroop
  • peper
  • zout

Pommes Dauphinois

  • 1 kg aardappelen
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat
  • half kopje melk
  • klontje Solo

Soezenbeslag

  • 2.5 dl melk
  • 70 g Solo
  • 70 g bloem
  • 3 eieren
  1. Konijn
  2. Verwijder de overtollige vliezen en rol de konijnenfilet in de lengte op. Zet deze vast met een cocktailprikker of bind samen met keukentouw. Kruid met peper en zout. Laat margarine heet worden en bak aan zodat het vlees goudbruin wordt. Laat verder garen in de oven op 180°C.
  3. Saus
  4. Stoof voor de saus een ui aan. Voeg er een teentje look, een laurierblaadje en het vleesafval van het konijn aan toe. Laat even bakken. Schenk er vervolgens de kalfsbouillon bij en twee fikse eetlepels Luikse siroop. Laat inkoken. Giet de saus door een zeef en voeg er op het einde een klontje margarine aan toe.
  5. Witlooftaartje
  6. Snipper het witloof en stoof het beetgaar in wat margarine. Bekleed een vuurvast potje met bacon. Doe het witloof hierin en bak af in de oven. (180°C)
  7. Witloofsalade
  8. Voor de witloofsalade snipperen we witloof zeer fijn. Kruid af met een vinaigrette van 1 eetlepel witte wijnazijn, 2 eetlepels olijfolie, een mespuntje Luikse siroop, peper en zout en tenslotte fijngesnipperde bieslook.
  9. Pommes Dauphinois
  10. Voor de Pommes Dauphinois mengen we klassieke puree (600g) met soezenbeslag (200 g).
  11. Schil de aardappelen. Snij ze in kleinere partjes zodat ze sneller gaar zijn. Giet de aardappelen af en draai ze door een roerzeef.
  12. Meng er een scheutje melk onder. Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
  13. Voor het soezenbeslag: schenk de melk in een kookpot en breng aan de kook. Laat er 70 g Solo in smelten en meng er -van het vuur weg- de bloem bij. Goed roeren. Laat de deegbal even drogen op het vuur. Meng er nadien 3 volledige eieren onder zodat je een glad deeg krijgt.
  14. Meng 600 g puree met 200 g soezenbeslag en meng grondig.
  15. Neem een lepel van dit mengsel en bak goudbruin in de friteuse (180°C°).
  16. Presentatie
  17. Zet het witlooftaartje op het bord en schep er een lepel witloofsalade op. Versier met 2 sprietjes bieslook. Lepel wat saus in het midden van het bord en leg er een portie konijn op. Schik er twee gefrituurde pommes Dauphinois bij. Werk af met blaadje laurier.
Solo