Rouyot Gaumais

15 120 Lage moeilijkheid 4 5
Aantal personen:
  • 350 g bloem
  • 150 g Maïzena Plus
  • 250 g Solo
  • 30 g verse gist
  • 200 ml volle melk + extra scheutje
  • 2 el kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 1 snuifje zout
  • Extra nodig:
  • tulbandvorm
  1. Haal de eieren, de melk en de Solo een half uur voor je aan het deeg begint uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
  2. Giet een scheutje melk in een kopje en verbrokkel er de gist in. Roer tot alles goed is opgelost. Laat een tiental minuutjes rusten.
  3. Zeef intussen de bloem en de Maïzena in een ruime mengkom. Breek er de eieren bij en voeg de Solo in klontjes toe. Doe er twee eetlepels kristalsuiker, de melk en een scheutje van het gistmengsel bij. Roer alles stevig met de klopper en voeg beetje bij beetje de rest van het gistmengsel toe. Roer een vijftal minuten door tot je een glad en homogeen beslag krijgt. Voeg op het einde een snuifje zout toe en roer opnieuw.
  4. Laat het beslag een uurtje afgedekt rijzen op een warme plaats.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C.
  6. Borstel een tulbandvorm in met wat Solo en giet het cakebeslag erin. Schuif de cake in de oven en bak gedurende 40 minuten. Laat na baktijd de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en ontvorm hem op een taartrooster om verder af te koelen.
  7. Doe als afwerking een eetlepel poedersuiker in een fijn zeefje en bestrooi hiermee de cake.
  8. Weetje: Dit gebak dankt zijn naam aan een legende uit de Gaumestreek. De volksfiguur Djean d'Mâdy onstnapt in dit verhaal aan de klauwen van een wolf door hem te paaien met stukjes van een wielvormig gebak (‘rouyot’ is streektaal voor ‘wiel’).
Maïzena
Meer inspiratie

BelgischPatisserieNagerecht