Ricotta-ananastaart

16 60 4 5
Aantal personen:
  • 2 eetlepels smeerbare boter
  • 1/2 kop verkruimelde koekjes (petit-beurre)
  • 1 kop suiker
  • 4 eetlepels maïzena
  • 500 g ricotta
  • 4 eieren
  • 1 kop zure room (of 250 ml room + sap van 1/2 citroen
  • 1 koffielepel geraspte citroenschil
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • 1 blik (600g) ananas op siroop (voor de deklaag)
  • 1/4 kop suiker (voor de deklaag)
  • 1 eetlepel maïzena (voor de deklaag)
  • 1 koffielepel vers geperst citroensap
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Smeer de boter op de bodem en de opstaande rand van een taart- of springvorm van ca. 20cm diameter. Doe de kruimels erin en schud de vorm rond tot bodem en rand goed bedekt zijn.
  3. Vermeng de suiker en de maïzena in een grote kom. Doe er de ricotta, eieren, room, citroenschil en vanille bij en klop alles dooreen tot een smeuïg mengsel. (Verschiet niet, het mengsel is héél erg lopend.) Giet dit in de taartvorm.
  4. Bak gedurende 40 minuten op 200°C, tot de taart stevig is aan de rand, maar nog een beetje zacht in het midden. Laat afkoelen tot kamertemperatuur op een rooster.
  5. Voor de deklaag giet je eerst de ananas af, maar je bewaart ½ kop van het sap. Snij de ananas in kleine stukjes. Roer de suiker en de maïzena door elkaar in een sauspan. Doe er het ananassap en het sap van de citroen doorheen. Breng al roerend aan de kook en laat ca. 1 minuut doorkoken tot de saus dik wordt. Doe er de stukjes ananas bij. Neem van het vuur en laat lichtjes afkoelen.
  6. Strijk de ananasmengeling over de taart. Dek af en zet minstens een uur in de koelkast voor je opdient.
EllenM