Quiche met spek en champignons

16 100 2 5
Aantal personen:
  • Voor het deeg:
  • 200 gr bloem
  • 125 gr koude boter in blokjes
  • 1 ei
  • snuifje zout
  • Voor de vulling:
  • 200 gr gerookt spek
  • 150 ml melk
  • 250 ml room
  • 1 dl zure room
  • 75 gr vers geraspte gruyère
  • 200 gr champignons
  • 1 ui
  • 4 eieren
  • zout
  • peper van de molen
  • nootmuskaat
  1. Strooi de bloem in een hoopje op het werkvlak, roer het zout erdoor en maak een kuiltje in het midden van het hoopje bloem.
  2. Strooi de blokjes boter rond het kuiltje. Breek een ei in het midden, voeg zo'n 50 ml lauw water toe en hak alle ingrediënten met 2 messen tot kruim.
  3. Kneed nu het deeg snel met de handen. Vorm er een bol mee en verpak de bol in huishoudfolie en leg 30 minuten op een koele plek.
  4. Verwarm de oven voor op 180°.
  5. Snij het spek in blokjes. Pel de ui en snij in blokjes. Borstel de champignons droog schoon en snij in plakjes.
  6. Bak het spek kort aan in een anti - kleefpan. Neem het spek uit de pan en bak de champignons in het spekvet, voeg er de ui aan toe en laat kort meebakken. Neem alles uit de pan en zet even koel weg.
  7. Klop de eieren los met met de melk, de room en de zure room. Voeg spek, kaas, uien en champignons toe. Kruid met peper, nootmuskaat en eventueel wat zout, opgelet, het spek is al zout.
  8. Rol het deeg dun uit en leg het in een taartvorm, diameter 26 cm.
  9. Giet de vulling op de taartbodem en bak 50 à 60 minuten in de warme oven.
Victor S.