Prei-mosterdsoep

15 45 5 5
Aantal personen:
  • 1000 gr verse prei schoon in ringetjes
  • 2 Elstar appels
  • 50 gr boter
  • 2 teen knoflook
  • 3 groente bouillonblokjes
  • 2 bekers crème fraîche van 125 ml elk
  • 5 el grove mosterd
  • 1,2 liter water
  • pezo
  • VOOR DE GARNITUUR
  • 2 bosuitjes
  • 1 Elstar appel
  • 10 gr ontbijtspek
  • 1 el olijfolie
  1. VOORBEREIDEN SOEP: 35 min. (kan halve dag van tevoren)
  2. Maak prei schoon en snijd hem in ringen, zodat 700 gr. overblijft.
  3. Schil 2 appels, verwijder klokhuis en snijd in stukjes.
  4. Verhit boter in een ruime braadpan en smoor de prei 5 minuten op halfhoog vuur, schep regelmatig om.
  5. Voeg de appel, 1,2 liter water, de gepelde knoflookteentjes en de bouillonblokjes toe aan de prei.
  6. Breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes koken tot de prei en appel zacht zijn.
  7. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer zo glad mogelijk.
  8. Zet de pan terug op laag vuur en klop met een garde eerst de crème fraiche en vervolgens de mosterd door de soep.
  9. Laat de soep een minuut zachtjes koken en maak naar eigen smaak af met zout en peper.
  10. (laat eventueel afkoelen en zet tot gebruik in de koelkast).
  11. BEREIDEN: 10 min., een half uur van tevoren).
  12. Maak de bosuitjes schoon en snijd het groen in dunne ringetjes.
  13. (Snijd het ontbijtspek, als je het gebruikt, fijn of in dunne reepjes.)
  14. Schil de derde appel, verwijder klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes (en brunoise).
  15. Verhit de olie in een koekenpan met een antiaanbaklaag.
  16. (Bak het spek krokant. Haal het spek uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.)
  17. Bak de appelblokjes al omscheppend op hoog vuur iets bruin en zacht in de hete olie (met spekvet)
  18. Verwarm de soep zo nodig opnieuw, maar laat hem niet meer koken. Schep de soep in kommen of borden en strooi er wat bosuitjes, appelstukjes en eventueel spek overheen
Love to Cook