Prei au gratin

29 25 5 5
Aantal personen:
  • 1 prei
  • 150 ml slagroom
  • 150 gr crème fraîche
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 tl peterselie peper en zout
  • voorgekookte aardappelschijfjes
  • ham of spekblokjes 125 gr
  1. Ovenschotel, ik houd ervan en één van mijn favoriete is toch wel aardappel gratin. Vaak zijn ze ook lekker makkelijk klaar te maken en je kan er eindeloos mee variëren. Dit keer een ovenschotel met aardappel, prei en eventueel ham-, spekblokjes. Je kan deze ovenschotel ook alleen met prei maken.
  2. Begin met het opzetten van een pan water voor de prei. Zet daarna de oven aan op 200 graden zodat deze alvast kan voorverwarmen. Snijd daarna de prei in ringen. Zodra het water kookt, voeg je de prei toe en kook je deze voor ongeveer 5-6 minuten. Meng ondertussen de creme fraiche met de verse slagroom en de peterselie in een kom.
  3. Breng dit mengsel op smaak met een snufje zout en peper. Schep de prei in een ovenschaal
  4. En giet het slagroom/creme fraiche mengsel hier overheen. Als laatste strooi je de geraspte kaas over de ovenschotel zodat deze lekker krokant wordt.
  5. De ovenschotel kan voor ongeveer 20 minuten de oven in totdat de kaas lekker krokant en bruin is geworden.
  6. Tip: je kan ook voorgekookte aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal leggen en daar bovenop de prei. Meestal zijn de voorgekookte aardappelschijfjes uit de supermarkt nog te hard en moet je deze eigenlijk nog iets langer voorkoken, een minuut of 4-Want anders is de prei in de ovenschotel al goed en de aardappelschijfjes nog hard.
Love to Cook
Meer inspiratie

FransGroenteHoofdgerecht