Pizza met champignons en ricotta

8 30 4 5
Aantal personen:
  • 2 stuks kant-en klaar pizzadeeg
  • tomatensaus voor pizza (pizzaiola)
  • solo, bakken en braden
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gr Parijse champignons
  • 12 kerstomaatjes
  • 250 gr ricotta
  • peper&zout (pezo)
  1. Pel een halveer de teentjes knoflook.
  2. Borstel de champignons schoon en snij vervolgens in plakjes.
  3. Smelt 2 el solo in een bakpan en laat de knoflook even bakken.
  4. Verwijder de knoflook en bak nu de paddestoelen mooi bruin, kruiden met pezo.
  5. Verwarm de oven voor op 250°.
  6. Rol de pizzabodems uit en snij het overtollige bakpapier af.
  7. Strijk de pizzabodems in met de tomatensaus (pizzaiola), zie helemaal beneden.
  8. Beleg de bodems met de verkruimelde ricotta, de in stukjes gesneden kerstomaten en de champignons.
  9. Bak de pizza's af in de warme oven, ongeveer 12 à 15 minuten.
  10. Pizzaiola: 400 gr tomatenblokjes (blik), 1 el tomatenpuree, 1 fijn vernipperd sjalotje, 1 teentje knoflook (geperst) 1 kl oregano, olijfolie, peper&zout (pezo).
  11. Verhit wat olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin het sjalotje glazig.
  12. Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook.
  13. Voeg dan de geperste knoflook, tomatenpuree en de oregano toe, afkruiden met pezo en goed roeren.
  14. Laat onder gesloten deksel een 30 tal minuten sudderen.
  15. Laat de saus afkoelen, bestrijk er de pizzabodems mee.
  16. Deze saus kan men gerust in grote hoeveelheid maken en in porties invriezen.
  17. Voor een fijne tomatensaus, de saus zeven.
  18. Tip: laat de fantasie werken en beleg de pizzabodems met mozzarella, schijfjes saucisse of gebakken spekjes of gehalveerde artisjokken (bokaal), of halve olijven, of...maar altijd eerst met pizzaiola.
Victor S.