Peren met crème brûlée op Catalaanse wijze

71 150 Gemiddelde moeilijkheid 0 5
Aantal personen:
  • 1 l water
  • 200 g suiker
  • 1 klein likeurglaasje Spaanse anijslikeur
  • 8 geschilde peren in de lengte in twee gesneden
  • 1 sinaasappelschil
  • 1 kaneelstokje
  • Voor de Catalaanse creme:
  • 30 cl volle melk
  • 15 g maïzena
  • 6 koffielepels suiker
  • 90 g suiker
  • 1 citroenschil
  • 1 kaneelstokje (stuk)
  • 4 eierdooiers (stuks)
  1. Verwarm het water met de suiker, de anijslikeur, de sinaasappelschil en het kaneelstokje. Laat dit mengsel zachtjes koken tot een lichte stroop. Leg de peren in de stroop. Laat ze zachtjes koken tot ze mals zijn. Laat ze uitlekken en afkoelen.
  2. De Catalaanse crème: hou een eetlepel melk apart in een kom.
  3. Verwarm de rest van de melk met de suiker, de citroenschil en de kaneel in een grote kookpot. Laat 2 min. koken.
  4. Klop in een kom de eierdooiers los.
  5. Los de Maïzena op in eetlepel koude melk en giet dit mengsel bij de eierdooiers. Giet vervolgens onder voortdurend roeren ook de warme melk erbij.
  6. Verwarm het eidooiermengsel op een zacht vuur. Blijf roeren zodra het mengsel begint in te dikken en neem het van het vuur zodra het begint te koken.
  7. Giet de stroop in een grote platte schotel, schik hierin de peren met de bolle kant naar onderen en vul de holte in het midden met de Catalaanse crème.
  8. Laat de bereiding koud worden. Strooi een dun laagje suiker op elke peer.
  9. Karameliseer de suiker onder het karamelijzer of de gril.
Solo