Patrijs met spruitjesstamppot en appel

254 50 Hoge moeilijkheid 4 5
Aantal personen:
  • 4 panklare patrijzen (wilde of gekweekte)
  • 250 g mirepoix van groenten (selder, wortel, ui)
  • 100 g spekblokjes
  • 1 ajuin, in stukjes gesneden
  • 200 g Solo
  • 400 g spruitjes, gekookt in gezouten water
  • 400 g aardappelen, liefst Bintjes en gekookt in gezouten water
  • 1 ei
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 1 eetlepel gehakt bonenkruid (liefst vers, anders gedroogd)
  • 4 dl wildfond
  • 2 dl witte wijn
  • 2 eetlepels graanmosterd
  • 1 dl room
  • 2 appelen, geschild en in partjes gesneden
  • uienringen, in bloem gewenteld en nadien gefrituurd
  1. Begin met de stamppot. Bak het spek en de uien glazig in Solo, voeg er de spruitjes (hou er enkele over als garnituur), de aardappelen, het ei, 100 g Solo, peper, zout, nootmuskaat en bonenkruid bij.
  2. Prak alles tot een homogene stamppot en hou warm.
  3. Bak ondertussen de patrijzen aan in een pan en leg ze samen met de fijngesneden groenten (mirepoix) in een braadslede. Kruid en bak ze gedurende 20 minuten in een oven van 200 °C.
  4. Overgiet ze regelmatig met het braadvocht.
  5. Neem de patrijzen uit de braadslede en hou ze warm. Verwijder het vet uit de braadslede en giet er de wijn en de fond bij. Laat even koken, zeef en laat tot 1/4 inkoken.
  6. Meng de mosterd met de room en voeg dat bij de saus.
  7. Bak de appelpartjes in de rest van de Solo. Leg wat stamppot op warme borden en schik er een patrijs op (eventueel in twee gesneden).
  8. Versier met wat spruitjes, uienringen en appel. Giet er op het laatst de saus rond.
Solo