Patrijs met groene kool

222 0 Lage moeilijkheid 2 5
Aantal personen:
  • 2 patrijzen
  • 1/2 groene kool
  • 2 dikke wortelen
  • 250 g gezouten spek
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 takje tijm
  • enkele sjalotten met 2 kruidnagels
  • 1/2 l kippenbouillon
  • 50 g braadworst of bloedworst
  • 1 el vleesglace (ingekookte bruine fond kant-en-klaar te koop in de supermarkt)
  1. Blancheer de halve kool. Snijd hem in vier. Schik hem in een gietijzeren pot.
  2. Snijd 2 dikke wortelen in schijfjes en leg ze bij de kool. Snijd het spek in reepjes. Voeg het samen met de laurier, tijm, sjalotten en kippenbouillon aan de pot toe.
  3. Laat dit mengsel 1 uur op een zacht vuurtje smoren.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Bak de patrijzen aan. Kleur ze verder in de oven gedurende 15 minuten.
  6. Laat ze vervolgens verder garen op een zacht vuur gedurende 1 uur. Voeg er een stuk braadworst aan toe of op het laatste moment enkele schijven bloedworst.
  7. Versnijd de patrijzen. Stamp de kool lichtjes met wat braadvocht. Werk er op het laatste moment, indien voorhanden, 1 eetlepel vleesglace door.
  8. Verdeel de kool over de borden. Leg daarop de stukken patrijs, de schijfjes worst of bloedworst en de wortelen.
  9. Garneer met natuuraardappelen.
Solo