Paté de Campagne

16 120 4 5
Aantal personen:
  • 700 gr mager varkensvlees
  • 200 gr doorregen spek
  • 100 gr blokjes ontbijtspek
  • 200 gr dunne lapjes ontbijtspek
  • 200 gr varkenslever of kippenlever
  • 3 el cognac of Nouilly Prat
  • 2 st sjalotten
  • 1 st ei
  • 10 st blaadjes laurier
  • 8 st jeneverbessen
  • zout, zwarte peper en nootmuskaat
  1. Neem een grote kom en cutter het varkensvlees grof in kleine porties. Neem het doorregen spek (mag met voldoende wit vet) ontdoe van de zwoerd en cutter zeer fijn samen met de lever. Voeg de blokjes ontbijtspek toe aan het geheel. Breng alles op smaak met gemalen of geplette jeneverbes, zout, peper, nootmuskaat en 3 eetlepels cognac. Meng goed met de handen en laat dit marineren in de koelkast voor minstens 6 uur tot één nacht.Beboter een terrinnevorm leg onderaan de laurierblaadjes en bedek met de fijne lapjes ontbijtspek. De volledige vorm moet bedekt zijn en de lapjes moeten tevens over de vorm hangen zodat de paté volledig ingepakt kan worden met ontbijtspek.Voeg de fijn gesnipperde sjalot toe aan het gemarineerde vlees en een losgeklopt ei en meng opnieuw zeer goed met de handen. Vul de vorm met dit mengsel en sluit af met het overhangende ontbijtspek. Bedek met een ingevet stukje bakpapier en omwikkel volledig met alu-folie.Plaats au-bain-marie in een voorverwarmde oven van 185*C gedurende 11/2 uur (90 minuten).Laat afkoelen, giet het overtollige vocht weg en plaats in de koelkast met een gewicht op.
  2. Eventueel ’s anderendaags even ontvormen, vorm reinigen en de paté terug plaatsen en afgedekt laten rijpen gedurende één week.Lekker met een stuk bruin brood en uienconfit.
TVC
Meer inspiratie

FransVleesVoorgerechtWinter