ovenschotel met gevulde kipfilets in tomatensaus

15 70 3 5
Aantal personen:
  • •10 rijpe trostomaten
  • •2 grote sjalotten (of een dikke ui)
  • •1 teentje look
  • •200 g passata
  • •40 g tomatenpuree (geconcentreerd)
  • •1 dl witte wijn
  • •3 blaadjes laurier
  • •2 takjes tijm
  • •1 takje rozemarijn
  • •1 takje salie
  • •1/2 bussel basilicum
  • •scheutje olijfolie
  • •snuifje suiker
  • peper en zout
  • •2 (dubbele) kipfilets
  • •4 sneetjes mild gerookte rauwe ham
  • •2 bolletjes mozzarella (buffel)
  • •snuifje grof zout (fleur de sel)
  • •150 g Parmezaanse kaas (blokje)
  • •400 g spaghetti
  • •40 g panko (grof Japans paneermeel)
  1. de tomatensaus
  2. •TIP: Maak de pot tomatensaus eventueel op voorhand. Een dag later smaakt ze eens zo lekker.
  3. •Pel de sjalotten (of de ui) en snipper ze matig fijn. Pel ook de look en plet het teentje tot pulp.
  4. •Verhit een scheut olijfolie in een stoofpot op een matig vuur en stoof de uisnippers en de look. Roer regelmatig.
  5. •Spoel intussen de tomaten en snij ze in grove stukken. Doe de stukken tomaat in de stoofpot, roer en laat ze enkele minuten stoven.
  6. •Spoel intussen een paar takjes basilicum, wat rozemarijn en verse tijm. Hak de blaadjes en de steeltjes fijn. Doe de kruiden in de stoofpot. Voeg ook de laurierblaadjes toe en roer. Bewaar een deel blaadjes basilicum voor de afwerking van het gerecht.
  7. •Voeg een snuifje suiker toe om het zurige van de tomaat te breken.
  8. •Schenk de witte wijn en de passata in de pot. Laat de saus nog een kwartier sudderen op een zacht vuur.
  9. •Vis de taaie blaadjes laurier uit de pot en mix de saus glad met een staafmixer.
  10. •Plaats een grote zeef in en pan of pot en schep de saus erin.
  11. •Wrijf de saus met de bolle kant van een kleine pollepel doorheen de zeef, tot er enkel droge groentepulp in achterblijft. Die pulp gooi je weg.
  12. •Proef de saus en kruid ze naar smaak met wat peper van de molen en een snuifje zout.
  13. •Hou de saus warm op een zacht vuurtje.
  14. de gevulde kipfilets
  15. •Verwarm de oven voor op 180°C.
  16. •Controleer de kipfilets. Snij het glazig en taai stukje dat tussen twee borstfilets in zit weg.
  17. •Snij elk stuk kippenborst open als een envelop, zodat je een grote dunne kippenlap krijgt, ideaal om te vullen.
  18. •Kruid de kip met een snuifje zout en wat peper van de molen.
  19. •Snij het zwoerd van de plakjes gerookte rauwe ham. (Laat de stukjes zwoerd gerust meekoken in de tomatensaus.)
  20. •Snij de lapjes ham in grote stukken en puzzel ze samen tot een laagje gerookt vlees bovenop elke kippenfilet.
  21. •Snij de bol mozzarella in dunne plakjes. Leg op elke lap kippenvlees twee plakjes van de kaas naast elkaar.
  22. •Plooi de opengesneden kippenfilets dicht en leg ze in een ovenschaal.
  23. •Spoel nadien je werkplank schoon om kruisbesmetting te voorkomen off bewerk de kip op het inpakpapier. Zo komt het rauwe vlees niet in aanraking met de plank.
  24. afwerking
  25. •Verwarm de oven voor op 180°C.
  26. •Snij 2/3 van de Parmezaanse kaas in stukjes en doe ze in de blender. Maal de kaas alvast een eerste keer fijn. De rest van de kaas schaaf je met een dunschiller tot schilfers om de borden later af te werken.
  27. •Strooi er panko bij en laat de hakmolen nog enkele seconden draaien. Dit mengsel wordt het korstje van de ovenschotel. Als je klassiek paneermeel gebruikt, kan je dat meteen onder de gemalen kaas mengen.
  28. •Schep enkele royale lepels tomatensaus over de gevulde kipfilets tot het vlees net niet onder staat. Hou de rest van de saus warm om er de pasta mee af te werken.
  29. •Snij de rest van de mozzarella in dunne plakjes en schik ze bovenop de ovenschotel.
  30. •Strooi tenslotte een flink laagje van het kaas-pankomengsel over de bereiding en schuif de schotel in de hete oven van 180°C.
  31. •Zet na 25 minuten de ovengrill op. Zo’n 5 minuten later (of wanneer het kaaskorstje goudbruin is) haal je de schotel uit de oven.
  32. •Kook tussendoor spaghetti beetgaar in een grote pot met water en een flinke snuif zout. Reken een gaartijd die ong. 1 minuut korter is dan aangegeven op de verpakking.
  33. •Snipper de overgebleven blaadjes basilicum in fijne reepjes.
  34. •Laat de pasta uitlekken en doe ze in een ruime schaal. Schep er enkele lepeltjes tomatensaus over en roer tot er een dun laagje saus rond de spaghettislierten kleeft. Kruid de pasta naar smaak met een beetje peper van de molen.
  35. •Serveer iedereen een portie dampende ‘spaghetti al pomodoro’ en een gevulde kippenfilet met wat saus uit de ovenschaal.
  36. •Werk de borden af met de snippers basilicum en enkele schilfers Parmezaanse kaas. Gebruik hiervoor een dunschiller.
NelekeP