Oma’s appeltaart

86 60 4 5
Aantal personen:
  • 300 g bloem
  • 80 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ¼ tl zout
  • 200 g Solo patisserie
  • 2 eieren
  • 2 el water
  • 6 appels (jonagold of goudrenet)
  • 30 g paneermeel
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 el kaneel
  • 1 handvol rozijnen
  • 1 handvol walnoten
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de boter in blokjes en laat de blokjes zacht worden.
  3. Zeef de bloem en meng deze met de suiker en het zout.
  4. Voeg vervolgens de zachte Solo, 1 ei en 2 el water toe.
  5. Kneed tot één geheel, vorm er een bal van met je handen en draai deze in plasticfolie.
  6. Laat een halfuur rusten in de koelkast.
  7. Schil intussen de appels, snijd ze in blokjes en doe ze in een mengkom.
  8. Meng apart de suiker, vanillesuiker, kaneel en paneermeel. Voeg toe aan de appelblokjes.
  9. Voeg er vervolgens de rozijnen en de grofgehakte walnoten aan toe.
  10. Vet een ronde cakevorm in (diameter: ongeveer 20 cm).
  11. Bestrooi je werkblad royaal met bloem en rol 2/3e van het deeg uit met de deegrol. Doe dit in de vorm en druk een beetje aan. De randen van de vorm mogen bijna tot boven gevuld zijn. Creëer de rustieke randjes met je vingers.
  12. Doe het appelmengsel in de bakvorm. Druk de appels goed aan met je handen.
  13. Rol nu de rest van het deeg uit en snijd er slierten uit. Decoreer er de bovenkant van je taart in rastervorm mee.
  14. Klop ten slotte het tweede ei los en bestrijk er het deeg mee.
  15. Zet de taart een uurtje in de oven. Als de bovenkant té bruin begint te worden, dek je de taart losjes af met aluminiumfolie (niet helemaal afdichten, zodat de stoom kan ontsnappen).
  16. Je kan deze taart warm, lauw of koud eten. Superlekker met een bolletje ijs en/of wat verse slagroom erbij.
ascookedbyginger