Olive all'Ascolana

3 90 0 5
Aantal personen:
  • 50 grote groene olijven
  • 2 eieren, losgeklopt
  • olijfolie om te frituren
  • bloem om te bestuiven
  • paneermeel
  • .
  • VULLING
  • .
  • 3 eetl olijfolie, 50 g boter
  • 100 g varkensgehakt
  • 100 g kalfsgehakt
  • 50 g kipgehakt
  • zout & peper
  • 3 eetl droge Sherry
  • 30 g parmaham, fijngehakt
  • 3 eetl fijngesneden peterselie
  • 1/2 theel nootmuskaat
  • fijngeraspte schil van 1 citroen
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 g parmezaan, versgeraspt
  • beetje melk
  1. Verhit voor de vulling de olijfolie en de boter in 1 pan. Voeg al het gehakt toe en roerbak 6 minuten tot het goed bruin is. Breng op smaak met zout en peper, voeg Sherry toe en laat deze inkoken. Neem van het vuur en laat afkoelen. Doe de massa in 1 foodprocessor.
  2. Voeg ham, peterselie, nootmuskaat en citroenschil toe. Pureer kort. Doe het ei en de kaas erbij en laat de motor lopen tot alles goed vermengd is. De vulling moet stevig genoeg maar niet droog zijn; voeg er eventueel 1 drupje melk toe. Controleer op smaak.
  3. Snijd elke olijf van bovenaf spiraalvormig in om de pits los te halen; laat de spiraal intact. Stop in elke ervan 1 beetje vulling en druk de olijf weer in de oorspronkelijke vorm.
  4. Maak de olijven in kleine porties af. Verhit de olie in 1 frituurpan tot 170°C. Wentel ze door de bloem, daarna door losgeklopt ei en rol ze ten slotte door het paneermeel.
  5. Frituur ze in 2-3 minuten goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  6. Serveer ze heet als antipasto met 1/2 citroen.
brubru