Oesters met witloof en spek (4 personen)

13 45 4 5
Aantal personen:
  • 24 Oesters
  • 100 g Witloof
  • 50 g Eikenzwammen
  • 50 g gerookt spek zonder zwoerd en niet te vet
  • 1 busseltje Peterselie
  • 2,5 L gevogeltefond
  • 1 dl Droge witte wijn
  • 1,2 dl Room
  • 115 g Solo
  • 1 Citroen
  • Zout
  • Zwarte peper uit de molen
  1. Steek de oesters open en maak ze los. Vang het sap op en zeef. Laat de oesters hierin rusten.
  2. Witloof schoonmaken, het hart eruit halen en julienneren. Gaarstoven in water, zout, peper en citroen.
  3. Eikenzwammen julienneren en aanbakken. Achteraf kruiden met peper en (wienig) zout.
  4. Spek fijnsnijden en aanbakken. Laat uitlekken en zet apart.
  5. Gevogeltefond en witte wijn tot 1/4de laten inkoken. De room erbij en nogmaals tot 1/3de laten inkoken. De saus monteren met boter.
  6. De oesters samen met het sap van de oesters bij de saus doen. Laat de oesters even opstijven in de saus en haal ze uit de saus.
  7. Verdeel de oesters over de (warme) borden en hou ze warm.
  8. Het witloof en de eikenzwammen bij de saus doen en controleer op kruiding. Let erop, de saus mag vrij lopend zijn, anders is het geheel niet smakelijk!
  9. Verdeel de saus over de oesters en werk af met de spekjes en wat peterselie.
  10. Smakelijk!
  11. Wijntip: Lekkere droge Sancerre.
alainrafc