NONNEVOTTE

3 30 3 5
Aantal personen:
  • 500 gr bloem
  • snuf zout
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 25 gr verse gist
  • 21/2 dl melk
  • 125 gr boter
  • frituur
  • kristalsuiker
  1. Nonnevotte Het traditionele gebak, dat hier hoofdzakelijk gegeten wordt met Carnaval ( en ruimschoots daarvoor ook al.
  2. Bij het inluiden van het Carnavalsseizoen op 11 november.Dit typische Sittardse gebak wordt boven de grote rivieren STRIKKEN genoemd.
  3. Bereidingswijze
  4. Doe de bloem met het zout en de suiker in een kom en maak in het midden een kuiltje. Los de gist op in de lauwwarme melk en giet dit mengsel in het kuiltje.Smelt de boter,maar laat deze niet bruin worden.Giet de boter in het kuiltje en kneed alles tot een soepel deeg.Laat de deeg 1 uur rijzen en kneed het vervolgens nog eens door.Maak er,met 2 handen,rolletjes van en leg deze in een knoop(niet aantrekken).Laat de nonnevotten nog 20 min rijzen.Verhit het frituurvet tot 180C en bak de nonnevotten hierin bruin.Wentel ze,wanneer ze nog warm zijn,door de suiker.Eet ze warm of koud.
  5. TIP 1
  6. Je kunt ze ook nog invriezen.Laat ze dan ontdooien,zet de oven op 180 gr,en leg ze dan twee minnuten in de oven.Ze zijn dan weer heerlijk vers.
  7. TIP 2
  8. Je kunt ze ook in olie bakken in plaats van in frituurvet net als bij oliebollen. Het gebak krijgt dan een mooie glans.
Love to Cook