Moussaka

1 60 0 5
Aantal personen:
  • 600 gram gemengd gehakt
  • 2 aubergines
  • 2 courgettes
  • 12 tomaten
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes look
  • 1 bosje basilicum
  • 1 citroen (sap)
  • 80 gram bloem
  • 8 dl (soja)melk
  • 100 gram gemalen kaas
  • 100 gram feta in blokjes
  • Provençaalse kruiden
  • tijm & laurier
  • rozemarijn
  • olijfolie
  • vetstof voor bakken en braden
  1. ~ Snijd de aubergines en courgettes in de lengte en plakken van 0,5 cm dik. Bak ze in veel olijfolie.
  2. ~ Hak de sjalot en de knoflook fijn en stoof ze aan in een beetje olijfolie.
  3. ~ Doe het gehakt erbij en blijf roeren tot alles goed gebakken is.
  4. ~ Ontvel en ontpit de tomaten en laat ze inkoken tot een dikke saus. Hak de basilicum en voeg deze toe.
  5. ~ Schik de aubergines, de courgettes en het gehakt in laagjes in de ingevette ovenschotel.
  6. ~ Bestrooi deze laagjes met tijm, laurier en rozemarijn.
  7. ~ Laat 80 g vetstof smelten in een kookpot en voeg de bloem al roerend toe. Blijf roeren en voeg ook rustig de (soja)melk toe tot je een bechamelsaus krijgt.
  8. ~ Voeg bij de bechamelsaus het citroensap en een deel van de gemalen kaas toe.
  9. ~ Giet de saus over de ovenschotel en bestrooi met de feta, de Provençaalse kruiden en de rest van de gemalen kaas.
  10. ~ Plaats in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 30 à 35 minuten.
  11. TIPS:
  12. ~ In plaats van feta kan je een dezelfde hoeveelheid gemalen kaas nemen.
  13. ~ Je kan eventueel ook een aantal lichtgekookte aardappelen toevoegen.
  14. ~ Het originele recept geeft sojamelk aan maar ik gebruik volle melk.
EVD