mosselkroketjes

7 40 4 5
Aantal personen:
  • 150-175 gram versgekookte mosselen
  • 1/4 liter visbouillon
  • 25 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1/8 liter slagroom
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 eetlepels fijngesneden bieslook
  • paneermeel
  • peper en zout naar smaak
  • frituurolie
  1. Kook het mosselkookvocht of de visbouillon in een pan tot de helft in.
  2. Smelt de boter in een sauspan, roer er 30 gr bloem door en bak zachtjes 2 minuten.
  3. Voeg scheutje voor scheutje de bouillon en de slagroom toe, blijf roeren tot een dikke saus ontstaat en neem de pan van het vuur.
  4. Splits de eieren, roer de dooiers met de peterselie en de bieslook door de saus en breng op smaak met zout en peper.
  5. Laat het mengsel afkoelen en laat het in de koelkast door en door koud worden.
  6. Klop de eiwitten in een diep bord los.
  7. Schep steeds 1 eetlepel van de saus, druk er een mossel in en vorm de saus rond de mossel tot een kroket of balletje.
  8. Wentel de kroketjes eerst door de bloem, dan door het eiwit en tenslotte door het paneermeel.
  9. Verhit de frituurolie tot 180°C en frituur de mosselkroketjes met 8 tegelijk in 3-4 minuten goudbruin.
  10. Laat de mosselkroketjes in een vergiet, bekleed met keukenpapier, uitlekken en serveer ze met groffe mosterd.
wullum