Milde Sambal Badjak

1 30 1 5
Aantal personen:
  • 2 stuks Uien
  • 2 teentjes Knoflook
  • 8 stuks Spaanse Peper / Lombok
  • 8 stuks kemirienoten
  • 10 eetlepel Olie
  • 1 eetlepel Goela Djawa of Bruine Basterd Suiker
  • 1 eetlepel Tomatenpuree
  • 1 eetlepel Ketjap Manis
  • 1/2 theelepel Zout naar behoefte
  1. Voorbereiding
  2. Snipper de gepelde ui en knoflookteentjes. Halveer de pepertjes, verwijder desgewenst de zaadjed (die zijn het scherpst) en snijd de helften in smalle reepjes
  3. Bereidingswijze
  4. Hak de noten en rooster ze in een droge koekepan goudbruin. Doe de noten, ui knoflook en lomboks in een vijzel en wrijf het geheel niet te fijn. Verhit de olie in een koekepan en roerbak het lombokmengsel ca. 2 min. Roer de goela djawa, tomatenpuree, ketjap en zout erdoor en laat de sambal zachtjes ca. 20 min. pruttelen. Voeg zo nodig 3 a 4 eetl. water toe. Bewaar de sambal in de pot, in de koelkast. Deze is ca. 2 weken houdbaar.
ACE