Mexicaanse gehaktballetjes

6 60 3 5
Aantal personen:
  • 500 gram gemengd gehakt
  • 50 gram wit broodkruim
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • 1 ei
  • melk
  • maïsolie
  • zout
  • peper
  • runderbouillon
  • 1 sterke, gehakte peper of chilipoeder
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik (à 250 gram) gepelde tomaten
  • 1 groot blik rode bonen
  1. Balletjes met saus:
  2. Meng het gehakt met het broodkruim en de gedroogde oregano, kruid met peper en zout, voeg het losgeklopte ei toe en meng alles goed met de hand. Als het mengsel te droog is, voeg dan wat melk toe. Rol middelgrote balletjes en bak die een 5-tal minuten in de hete maïsolie in een diepe pan. Als de balletjes bruingebakken zijn, ze uit de pan nemen en de olie afgieten. Daarna de balletjes weer in de pan doen en runderbouillon bjivoegen tot ze min of meer onder staan. De tomaat, gehakte peper (of chilipoeder) en uitgeknepen knoflook toevoegen en 30 minuten laten sudderen op een laag vuur. De balletjes in een schotel leggen, de saus pureren of mixen, en over de balletjes gieten.
  3. Gebakken bonen:
  4. Verhit maïsolie en een pan en voeg het grootste deel van de bonen toe. Plet de bonen met een pureestamper en laat onder voortdurend roeren een paar minuten bakken. De bonen mogen niet te droog worden, voeg olie toe als het mengsel te droog wordt. Meng er daarna de resterende bonen door.
  5. Serveer hier rijst bij.
lievevz