Mattentaarten

14 75 Lage moeilijkheid 5 5
Aantal personen:
  • 500 g bladerdeeg
  • 7 eieren
  • 350 g fijne kristalsuiker
  • 20 g vanillepuddingpoeder
  • 1 el Maïzena Plus
  • 750 ml volle melk
  • 1.75 l karnemelk
  • snuifje zout
  • Extra nodig:
  • neteldoek
  • taartvormpjes van 12 cm
  1. Breng de melk aan de kook in een ruime kookpot. Voeg er al roerend de karnemelk aan toe. Laat 15 minuten koken, terwijl je blijft roeren. Ga door tot de melk volledig gestremd is. Giet het beslag door een neteldoek en laat het een nacht uitlekken.
  2. Verwarm de oven voor op 225°C.
  3. Wrijf de uitgelekte wrongel (of de “mat”) door een fijne zeef. Splits 6 eieren en houd het eiwit apart. Vermeng de wrongel met een snuifje zout, de eierdooiers, de suiker, het puddingpoeder en de Maïzena.
  4. Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag.
  5. Snijd uit het bladerdeeg cirkels die iets groter zijn dan je bakvormpjes. Borstel de bakvormpjes lichtjes in met vloeibare Solo en druk er de bladerdeegschijven in. Schep hier het beslag op en dek elk taartje af met een deksel van bladerdeeg, zodat je gesloten mattentaartjes krijgt. Prik elk taartje een paar keer in met een scherp mes, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.
  6. Splits het laatste ei en klop de eidooier los met een scheutje koud water. Bestrijk elk taartje ermee. Bak de taartjes 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Maïzena
Meer inspiratie

BelgischPatisserieNagerecht