marokkaans stoofpotje met rundsvlees

27 140 2 5
Aantal personen:
  • 1 stuk courgette
  • 1 stuk aubergine
  • 8 Teentjes Knoflook
  • 1 Koffielepel Olijfolie
  • 4 stuk gepelde tomaten
  • 1 Koffielepel Ras el hanou
  • 1 Kofffielepel Koriander
  • 1 Koffielepel Komijn
  • 1300 gr Gram mals rudsvlees
  • 3 Soeplepels Bloem
  • 1 Koffielepel Zout - Zwarte Peper
  • 10 Stuks Olijven gemarineerd in Citroen en sinaasappelsap
  • 2 Soeplepels Pasata ( Tomatenpuree )
  • 300-400 Gram Cous-cous
  • 300-400 ml Kippebouilon
  • 50 Gr Roomboter
  • 1 Stuk groene, rode en gele paprika
  1. Wie eens iets anders wil dan spruitjes of witloof ....
  2. Dit is een noord afrikaans gerecht , gekookt in tajine en brengt u onmiddelijk in een andere sfeer ...
  3. Zet de tajine ( een aardewerk pot) op een speciale onderlegger (vlammenverdeler ) op een een klein gasvuurtje met een paar druppels water of zonnebloemolie.
  4. Meng de bloem met een beetje zwarte peper en zout
  5. rol de in blokjes versneden rudsvlees door het boem mengsel.
  6. Verwarm een anti aanbakpak met een scheut olijfolie en bak de blokjes rundsvleed mooi goudbruin langs alle kanten .
  7. Het gebakken vlees in de tajine leggen.
  8. Groeten snijden . De paprikas in grove stukken , de courgette in schijfjes van halve cm dik , de aubergine in driehoekjes . De schil van de groenten niet verwijderen.
  9. alle gesneden groenten bovenop het vlees leggen in de tajine ( deksel erop !)de gepelde tomaten en tomatenpuree bovenaan .
  10. Mengsel van ras el hanou , koriander peper , zout en komijn er mooi bovenop verdelen. ( De tajine zal ervoor zorgen dat de kruiden mooi doorzakken en alle ingredienten de kruiding krijgen)De knoflook even pletten met koksmes en laten mee garen met de rest. Die zijn heerlijk na de bereiding voor de liefhebbers !
  11. Laat de tajine een uurtje pruttelen op klein tot middelmatig vuur en geniet ondertussen van een aperitiefje en de schitterende geuren die uit de "schoorsteen" van je tajine komen ....
  12. Na een uur , eens controleren of je het vuur iets hoger of lager moet zetten en de olijven( gemarrineerd in citroen en sinaasaapelsap) toevoegen.
  13. het geheel eens voorzichtig omroeren.
  14. Deksel dicht en nog eens een half uur laten pruttelen ... en aperitieven.
  15. De cousous ( zeer lekker is de gekruide cous-cous uit delhaize) in een pot doen en overgieten met kippefond .
  16. Goed roeren in de pot die op een klein vuurtje staat .
  17. Na 4 à 5 minuten ( wanneer de cous-cous goed gezwollen is ) een klontje boter toevoegen en opnieuw roeren tot de boter gesmolten is .
  18. Zet de cous-cous op tafel naast de schitterende tajine en laat je tafelgenoten zelf hun bordje schikken ...
  19. Tip :
  20. Als je het compleet wil maken , geef er dan een marokkaans wijntje bij zoals bvb "SIDI BRAHIM"
  21. Een andere kruidige ,krachtige wijn zal het natuurlijk ook wel doen .
  22. Smakelijk !
  23. groetjes,
  24. Jan
Jan degraeve