Macaroni met ham, broccoli en gorgonzola

2 40 0 5
Aantal personen:
  • 300 gr macaroni
  • 150 gr beenham
  • 200 gr gorgonzola
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 l volle melk
  • 75 gr bakboter
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 1 broccoli
  • 1 el olijfolie
  • 75 gr bloem
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
  2. Snijd de broccoli in roosjes.
  3. Snijd de sneetjes ham in kleine stukjes.
  4. Vet een ovenschaal in met olijfolie.
  5. Kook de broccoli beetgaar in kokend gezouten water gedurende 4 minuten. Giet af en laat schrikken onder ijskoud water zodat de mooie groene kleur behouden blijft.
  6. Kook de macaroni beetgaar in gezouten water volgens de instructies op de verpakking.
  7. Maak de saus. Smelt hiervoor de margarine in een pan. Doe de bloem erbij en roer glad met een garde. Laat kort drogen op een laag vuurtje zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  8. Giet er beetje bij beetje de melk bij. Blijf voortdurend roeren om klonters te vermijden. Breng de saus aan de kook en laat enkele minuten doorkoken.
  9. Neem de pan van het vuur en brokkel drie kwart van de gorgonzola bij de saus. Roer tot de kaas volledig gesmolten is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  10. Doe de kaassaus in een mengschaal of een grote pot.
  11. Giet de macaroni af en meng direct onder de kaassaus.
  12. Meng de stukjes beenham en de broccoliroosjes onder de macaroni. Schep de macaroni voorzichtig in de ingevette ovenschaal.
  13. Brokkel er de resterende gorgonzola over en bestrooi met de geraspte kaas.
  14. Plaats de macaronischotel ongeveer een kwartier in de hete oven tot de kaas gegratineerd is.
Veerle Verbrug