Lukken

16 60 Lage moeilijkheid 5 5
Aantal personen:
  • 800 g witte bloem
  • 200 g Maïzena Plus
  • 500 g Solo
  • 500 g lichtbruine basterdsuiker (‘kindjessuiker’)
  • 500 g rietsuiker
  • 10 cl Grand Marnier
  • 6 eieren
  • Extra nodig:
  • wafelijzer met galettevorm
  1. Roer in een mengkom de Solo en de suiker met de klopper tot een zachte en gladde massa.
  2. Voeg een voor een de eieren en de Grand Marnier toe en roer opnieuw.
  3. Zeef de bloem en de Maïzena over het beslag en meng ze eronder met een spatel. Doe dit tot het beslag mooi homogeen is. Laat het beslag een kwartiertje afgedekt rusten op een warme plaats.
  4. Verhit het wafelijzer met een galettevorm en borstel het lichtjes in met wat Solo.
  5. Rol van het deeg bolletjes van ongeveer 3 centimeter diameter. Bak van de bolletjes dunne galetjes (of zogenaamde ‘lukken’) en laat ze afkoelen op een rooster.
  6. Weetje: West-Vlaamse huismoeders bakten deze heerlijke galetjes vooral met Nieuwjaar. Ze werden geschonken als geluksbrenger voor het komende jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’.
Maïzena
Meer inspiratie

BelgischPatisserieNagerecht