Limburgse erwtensoep

8 70 2 5
Aantal personen:
  • 500 gr spliterwten
  • 500 gr aardappelen
  • 2 dikke uien
  • 1 prei
  • 1 tak witte selder
  • 400 gr vers ongezouten spek
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • peper&zout (pezo)
  1. Laat de erwten een nacht weken in water.
  2. Schil de aardappelen, pel de uien, spoel de prei en de selder. Snij de groenten in grove stukken. Snij de zwoerd van het spek af.
  3. Giet de erwten af. Doe ze met 1,5 l water in een diepe kookpot. Breng aan de kook. Schuim af. Doe er het spek, de tijm en de laurier bij. Laat 40 minuten koken onder deksel.
  4. Voeg er de groenten aan toe. Kruid met pezo. Laat nog 20 minuten koken onder deksel.
  5. Neem het spek en de kruiden uit de soep. Draai de soep door een roerzeef of pureer met de staafmixer.
  6. Snij het spek in blokjes. Breng de soep weer tot tegen de kook aan. Doe er de spekblokjes bij en kruid naar smaak bij met pezo. Serveer goed heet met vers gebakken broodkorstjes.
Victor S.